Jess2dogs

EXPERTER

Kunskap är som ett hav - levande och i konstant rörelse


När man arbetar i hundbranshen lär man sig snabbt att åsikterna är många och att de ibland "självutnämnda" hundexperterna ofta är de som är de största kritikerna till evidensbaserade metoder och hundträning. Därför vill jag här ge er lite inspiration på några människor, både svenska och internationellt erkända experter som har både lång erfarenhet inom sina olika områden inom hund och arbetar efter den senaste forskningen. I mina olika utbildningar jag genomgått under åren har jag haft förmånen att fått ta del av många kunniga personers visdom, bland annat dessa personers kunskaper genom olika föreläsningar, böcker och kurser. Det finns självklart fler personer som man kan lära och inspireras av men detta är ett litet urval som jag vill dela med mig av för att jag hjälpa hundbranschen att växa i rätt riktning. Listan uppdateras regelbundet med ännu fler experter!

SVENSKA FÖREBILDER

Anders Hallgren

Hundpsykolog

Anders Hallgren anses vara världens första hundpsykolog. Efter psykologexamen 1971 vid Stockholms Universitet, använde han sedan utbildningen i sitt arbete med hundar. Han har skrivit 35 böcker och häften om hundars beteende (av vilka några har publicerats i andra länder) och ett otal artiklar för tidningar, medverkat i många radio- och TV-program samt tränat många tusen hundar med problematiskt beteende.

Eva Bertilsson

Beteendevetare

Eva Bertilsson är en internationellt erkänd utbildare och beteendevetare med en magisterexamen i beteendeanalys och en livslång erfarenhet av beteende och träning av djur. Hon arbetar som lärare, coach och mentor i många olika miljöer och med många olika arter och hjälper individer och organisationer att tillämpa beteendeprinciper för att lära ut färdigheter och förbättra livskvaliteten för de personer som de har hand om.

Per Jensen

Professor i Etologi

Per Jensen arbetar som professor i etologi vid Linköpings universitet. Där leder han en forskargrupp, som är inriktad på att förstå domesticeringens effekter på djurs beteende, och de genetiska mekanismerna bakom förändringarna. Hundbranschens utbildare anlitar honom flitigt som expert på hundars beteende och hans böcker används ofta som kurslitteratur på hundutbildningar.

Sara Karlberg

Terapihundsförare

Sara är utbildad hundinstruktör, hundförare och driver Svenska Terapihundskolan med utbildningar över hela Sverige. Hon har kandidatexamen inom media och kommunikationsvetenskap samt ett antal kurser inom folkhälsovetenskap, rehabiliteringsvetenskap, utbildning och handledning av vuxna samt hundens beteendebiologi.

Tillsammans med Helena Eriksson har hon skrivit boken Sociala tjänstehundar – Omsorg utan ord samt skapat podden Hälsans Hundar – en podd om sociala tjänstehundar.

Cilla Danielsson

Hundpsykolog

Har arbetat som pedagog med utbildningar, föreläsningar, workshops i över 30 år inom skola, särskola, förskola, kollo för multi-handikappade barn, gruppboende för personer med variationsnedsättning. Ägare till Hundens Hus – Nordens största privata utbildningsföretag – med visionen att alla hundägare och hundar ska få en kärleksfull relation. I dag finns Hundens Hus i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Sundsvall och Skåne. Cilla är utan tvekan en av dem som har varit med och lagt grunden i Sverige för en bättre syn på relationen mellan hund och ägare hos tusentals människor genom åren.

Jessica Mann

Hundbeteendeanalytiker

Jessica är författare till boken Blygerhundar och hon har specialicerat sig på kurser för blygerhundar - rädda, reaktiva, orsäkra hundar - och jobbar mycket med deras självkänsla och problematik såväl som att se till att tillrättalägga miljön så att de kan medverka även på "vanliga" kurser. I sitt jobb som hundbeteendeutredare (hundpsykolog) jobbar hon främst med rädsleproblematik mellan hundar oavsett bakgrund, ras/er eller problem. Jessica driver hundutbildningen Attityd Hundkunskap samt Motiverade Hundar.

INTERNATIONELLA FÖREBILDER

Karen Pryor

Legendar i hundvärlden

Nobelpristagaren, den banbrytande djurtränaren och författaren Karen Pryor utformade och lanserade KPA:s första program - Dog Trainer Professional (DTP) - 2007. Karen anses vara katalysatorn för rörelsen för positiv förstärkningsträning, tillsammans med sin banbrytande bok Skjut inte hunden: En bok om operant inlärning i vardagen.
Karen Pryor Academy är en del av familjen av utbildningstjänster och träningsutrustning för positiv träning från Karen Pryor Clicker Training, som är ledande inom djurträning och inom vetenskap och tillämpning av markörbaserad positiv förstärkning, eller vad som populärt kallas "klickerträning". Karen fortsätter att ha ett enormt inflytande inom djurträningsområdet och är mycket beundrad för sitt inflytelserika arbete och sin generösa anda. 82 år gammal drog hon sig år 2014 tillbaka från den dagliga ledningen av företaget och lämnade över ansvaret för utbildning i positiv träning till en person som hon beundrar mycket, Ken Ramirez. 

Kim Brophey

Tillämpad Etolog

(samt CDBC, CPDT-KA)

Kim Brophey är ägare till The Dog Door Behavior Center. Kims varumärkesskyddade L.E.G.S.®-modell är ett banbrytande nytt system för hundälskare som gör att vi verkligen kan förstå sina hundars beteende och med sin stora kunskap banar hon ny väg inom hundsbranschen för att underlätta ett efterlängtat paradigmskifte i våra relationer med våra hundar

genom sin bok MEET YOUR DOG- The Game-Changing Guide to Understanding Your Dog's Behavior. Hon har blivit en kraftfull och ledande röst inom hundbeteende- och träningsbranschen internationellt, med elever över hela världen genom sin omfattande och välarbetade

L.E.G.S.® Applied Ethology Family Dog Mediation® Professional Course. En utbildning som ALLA i hundbranschen borde gå, oavsett vilken nish man valt att arbeta i.

Grisha Stewart

Hundtränare

Professionell hundtränare, författare och internationell talare om hundträning. Grundade och drev Ahimsa Dog Training School i Seattle i 13 år och sedan 2015 undervisar via sin hundträningsskola Grisha Stewart Academy online. Hon specialiserar sig på hundreaktioner, socialisering och problemlösning via empowerment. Hennes tekniker är hundvänliga, vetenskapsbaserade och grundade på idén att beteende existerar för att tillgodose ett behov.
Hon är mest känd som BAT-kvinnan, på grund av en teknik hon utvecklat och kallat Behavior Adjustment Training. Hon publicerade sin första bok om BAT 2010. BAT 2.0 är en uppdaterad teknik för aggression, frustration och rädsla samt socialisering; den ersätter den första BAT-boken. 

Michael Shikashio

CDBC

(Certified Dog Behavior Consultant)

Michael är fullt certifierad av International Association of Animal Behavior Consultants och är en av färre än 300 CDBC:s i världen.
Han är grundare av Master Course of Aggression in Dogs och undervisar för närvarande tränare och beteendekonsulter i mer än 25 länder i hur man arbetar med aggressionsfall och är en internationellt eftertraktad huvudtalare och presentatör i ämnet hundaggression vid många evenemang, konferenser och universitet världen över. Han har varit mentor och presenterat för tusentals djurproffs i tolv olika länder och har varit gäst på alla större hundträningskonferenser i USA och Mexiko, inklusive APDT, IAABC, FDSA, Clicker Expo, Victoria Stilwells DBC, PPG, CICA, IACP, Owners of Dog Daycares och The Aggression in Dogs Conferences.

Victoria Stilwell

CDBC

(Certified Dog Behavior Consultant)

Victoria Stilwell är en världsberömd hundtränare som är mest känd som stjärnan i den internationella succéserien It's Me or the Dog.

Victoria är en passionerad förespråkare för positiva förstärkningsmetoder för hundträning och är chefredaktör för Positively.com, där det finns en rad positiva medarbetare som består av världens ledande veterinära beteendevetare, hundtränare och beteendevetare. Hon är en uttalad motståndare till bestraffande, dominansbaserade träningsmetoder som ofta resulterar i "snabba lösningar" men som i slutändan orsakar mer långsiktig skada än nytta samtidigt som de skadar förhållandet mellan ägare och hund. Hon är vd för Victoria Stilwell Positively Dog Training (VSPDT) - ett globalt nätverk av hundtränare med positiv förstärkning i världsklass mm.

LISTAN UPPDATERAS REGELBUNDET!


- fler experter kommer läggas till inom kort!